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To 
Kim Phillips 
OHS Initiative Project Manager 
Senior Regulatory Officer 
Offshore Petroleum Management Division 
Natural Resources Canada 
Halifax, NS. 

July 3rd, 2018 
 

Response to Atlantic Offshore Occupational Health and Safety Initiative 
 

CSA Group has reviewed the Consolidated and revised Atlantic Offshore 
Occupational Health and Safety Initiative document from May 2018 for Atlantic OHS 
Regulations.  Please see our comments which pertain to equipment that will be 
purchased and installed for use within the construction and implementation of oil 
platform within the ocean waters of Newfoundland and Nova Scotia.  
We have also listed our concern regarding the following: 
 

Part 1: Interpretation  

In reference to the term “certified to”, it’s indicated that certification organizations are 

to be accredited. We are asking if this is referencing to accreditation by Standards 

Council of Canada (SCC) or an accreditation body recognized by the Standards Council of 

Canada.  

 

The term Recognized Classification Society or Certifying Authority in 

Part 2: General  

Section 2  

Part 21: Elevators and Man lifts  

Standards (209) 

Part 22: Material Handling  

The term “Recognized Classification Society or Certifying Authority” is not formally 

defined. It is recommended to define the term and clarify their roles and 

responsibilities.  

A. Classification Society rules and/or codes typically refer to IEC Ex/ATEX 

requirements. Canada adopts IEC 60079 series of standards for EX equipment 

and these adoptions may include Canadian national differences to account for 

our Canadian codes and infrastructure. The requirements for ATEX type 

certifications are not typically compatible with the CEC requirements for 

equipment that is installed within ordinary or hazardous locations. 

 Under the Canadian safety system all hazardous locations equipment IE 

zones 0, 1 and 2 are required to be certified. Under the Canadian 
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electrical safety system equipment certification must include fire and 

electric shock testing as well as testing in explosive atmospheres. 

 Under ATEX program only zone 0 and portion of Zone 1 electrical 

equipment is required to be certified by a notifying body. Zone 2 

electrical equipment covered under the ATEX program is permitted to 

have a supplier’s/Self declaration of conformity and would not be 

required to be certified. Also under the ATEX program the equipment is 

only tested for explosive atmosphere’s and does not cover the 

equipment fire and Electric shock testing. 

 Assurance of a manufacturers’ ongoing conformity to producing 

equipment to a specific standard may not be possible. Recognized 

Classification Agencies may not be SCC accredited certification bodies 

that will ensure the equipment’s production will meet the Canadian 

product certification standards. 

 

B. Installation of various pieces of equipment that have been designed to various 

international  standards may not be harmonized or compatible with Canadian 

Code and Standards may result in  improper installation, repair and risk 

potential, fire, explosion and harm to personnel during installation and 

operation.   

C. The proposal may conflict with the CETA agreement between The Government 
of Canada and the European Union. For example, ATEX certified equipment 
entering Canada is mandated to meet Canadian specific requirements and the 
inverse is true when Canadian equipment is to be shipped and installed within 
Europe.  

D. It is noted that clause 74 (1) that was referenced in SOR was not included in the 

revised version.  

Canada – Newfoundland and Labrador Offshore Marine Installations and 

Structures Occupational Health and Safety Transitional Regulations 

SOR (Statutory Orders and Regulations) /2015-1 

74 (1) All electrical equipment in a hazardous location, as defined in the 

Canadian Electrical Code (CEC) must be constructed, certified and marked in 

accordance with that code. 

This clause in previous document from 2015 is in line with requirements to have 

electrical equipment certified or evaluated as covered in section 2 of the 

Canadian Electrical Code, Part 1 

 

Part 28: Electrical Safety 

Section 331 and 347 

Reference to ‘replacing components of a defective electrical equipment or equipment 

itself with a suitably certified component/ equipment’ is recommended to be added. 
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Part 33: Batteries  

Section 418  

Due to the hazardous and explosive potential of storage batteries we recommend they 

be certified to the appropriate standards.  

 

Part 34: Design, Construction, Operation and use of tools  

Clause 421  

In part A reference to the Canadian version of adopted IEC standard 60745-2 as well as 

reference to the same ULC standard and IEC standard. CSA has adopted the IEC 60745-2 

as the Canadian Standard for Portable electric tools. ULC has not adopted this standard 

as CSA has adopted it for Canada. Reference to International Electro technical 

Commission (IEC) standard 60745-2 is not required as mentioned earlier, CSA has 

already adopted this standard for Canada that may include Canadian national 

differences that would not have been captured in the IEC only standard.  

 

 

For questions or comments, please reach out to  

 

Gurvinder Chopra 

Director- Global Accounts 

CSA Group 

178 Rexdale Blvd, Toronto, ON. 

Email: Gurvinder.chopra@csagroup.org 

 

Or 

 

Susan Oh 

Director- Standards 

CSA Group 

178 Rexdale Blvd, Toronto, ON. 

Email: susan.oh@csagroup.org 
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